10 kilo in een maand

10 kilo afvallen in 1 maand

Een doel stellen bij het afvallen kan geen kwaad. 10 kilo afvallen in 1 maand tijd is een duidelijke doelstelling. Hij is specifiek, meetbaar én tijdgebonden. Maar is 10 kilo afvallen in amper 31 dagen ook realistisch te noemen?

In dit artikel leggen we je uit hoe je in 1 maand tijd tien kilo gewicht kunt verliezen.

 

10 kilo afvallen

Wanneer je 10 kilo af wil vallen is er nogal een verschil tussen mensen die momenteel 70 kilo en 110 kilo wegen. Je begrijpt dat hoe zwaarder je bent, hoe makkelijker het is om af te vallen. Iemand van 110 kilo die zich gedurende een maand intensief inzet en veel beweegt en weinig ongezonde zaken meer eet, kan inderdaad 10 kilo afvallen. In principe valt deze persoon nog minder dan 10% van zijn/ haar huidige gewicht af.

Anders is het wanneer je 70 kilo weegt. 10 kilo is dan 14% van je lichaamsgewicht en dat is veel. Desondanks is het ook voor deze mensen mogelijk om in ieder geval aanstalten te maken tot het verliezen van zoveel gewicht.

Het blijft de vraag of dat wenselijk is. Controleer daarom altijd eerst je BMI en vetpercentage voor je af gaat vallen of vraag advies bij de huisarts.

 

Hoe val je snel af?

10 kilo afvallen in een maand tijd valt onder de categorie “snel afvallen”. Je wil 2,5 kilo per week aan vet verbanden. Dat kun je alleen voor elkaar krijgen als je bereid bent je in te zetten. Een aantal zaken die je gaan helpen om in een maand tijd 10 kilo te verbranden, zijn bijvoorbeeld:

 • Je stopt met het eten en drinken van overbodige suikers en koolhydraten (je gaat voor puur natuur en producten die niet uit pakjes en zakjes komen);
 • Je gaat per direct beginnen met bewegen (dit bouw je langzaam op, maar zal zeker intensiever gaan worden);
 • Om nog meer te verbranden schrijf je je in bij de sportschool en begin je aan krachttraining.

Deze drie pijlers (gezond eten, meer bewegen en krachttraining) zijn de drie pijlers die gegarandeerd voor succes gaan zorgen. Of je nu snel wil afvallen of meer de tijd wil nemen, 10 kilo afvallen door deze drie pijlers minstens een maand aan te houden, gaan je zeker helpen.

 

10 kilo afvallen door anders te gaan eten

De reden dat je overgewicht ontwikkeld hebt, zit hem zeer waarschijnlijk in het feit dat je ongezond bent gaan eten. Ongezonde voeding draagt in veel gevallen bij tot overgewicht (vaak in ernstige gradaties) en zorgt er ook nog eens voor dat je psychisch in de knoop komt te zitten. Je moet het roer om gaan gooien.

10 kilo afvallen hoeft echt niet per sé aan de hand van een dieet. Een goed receptenboek kan je al heel aardig op weg helpen. Zorg er in ieder geval voor dat:

 • Je geen overbodige koolhydraten meer eet;
 • Je kant-en-klaar producten uit de weg gaat;
 • Je dagelijks groenten, fruit en vlees/ vis eet (of een vleesvervanger indien je vegetariër bent);
 • Je matigt met zuivel en voornamelijk magere zuivel neemt (hier zitten veel eiwitten in, wat positief is);
 • Je direct stopt met tussendoortjes (vanaf nu mag je hooguit een handje ongezouten en onbewerkte noten en zaden als tussendoortje of een stuk fruit/ groenten, maar iets anders is uit den bozen).

Eet ook gevarieerd en zorg dat je in elk geval de drie grote maaltijden per dag nuttigt: ontbijt, lunch en diner.

Wil je meer inspiratie opdoen? Lees dan onze bevindingen over hét gezonde kookboek van dit moment: de Afslank receptenbijbel.

 

Verbrand al bewegende 10 kilo in de komende maand

Alleen gezonder eten kan je al aardig op weg helpen om af te gaan vallen, maar er is meer nodig om 10 kilo in een maand te verliezen. Beweging.

Er zijn veel diëten of manieren van afvallen waarbij beweging niet benodigd is. Wanneer je ambitie minder hoog zou liggen dan 10 kilo in de maand, was beweging niet noodzakelijk. Maar feit blijft dat beweging goed voor je is.

Voldoende beweging zal je helpen om meer spiermassa te krijgen, fitter te worden, meer conditie te genereren en zodoende gezonder en fitter door het leven te gaan. Overgewicht neemt dan vanzelf af en krijgt veel minder de ruimte om weer de kop op te steken. Aan welke vormen van beweging moet je denken? Hieronder enkele ideeën:

 • Laat de fiets staan en ga vaker lopen (bijvoorbeeld je boodschappen doen, op bezoek bij mensen in de buurt of naar het werk);
 • Laat de auto staan en ga vaker op de fiets (of lopen);
 • Ruim elke avond een half uur, drie kwartier tot een uur in om een stevige en snelle avondwandeling te maken (maar in de ochtend of middag kan natuurlijk ook);
 • Schaf een buikspierapparaat aan om thuis buikspieroefeningen te gaan doen (hiermee genereer je meer spieren bij je buik, waardoor je ook sneller een platte buik zal krijgen).

Beweging wordt gezien als iets anders dan intensief sporten. Bewegen is puur dat je lichaam meer onderneemt en in actie komt. Je kunt dus geen smoes opgeven waarom je niet zou kunnen gaan bewegen. Strenger nog: geen beweging? Vergeet dan die 10 kilo per maand.

 

Vernietig 10 kilo vet met krachttraining

De laatste pijler is die van krachttraining. En dat is waar veel mensen die willen afvallen toch even van moeten slikken. Want krachttraining klinkt wel heel eng. Je ziet jezelf al staan tussen die afgetrainde en stevige mannen en vrouwen in de sportschool…

Maar krachttraining is wel precies datgene dat je helpt om optimaal spiermassa aan te maken. Je creëert zo meerdere spieren op de belangrijkste spiergroepen van je lichaam en zal op die manier heel veel vet automatisch gaan verbranden. Mensen die over veel spieren beschikken hebben veel meer voeding (energie) nodig om te kunnen functioneren en dat is dan ook precies de gedachte die jou gaat helpen bij 10 kilo in de maand.

Welke vormen van krachttrainingen je uit kunt voeren, kun je bespreken met iemand op de sportschool. Want hierbij is persoonlijke begeleiding zeker een must.

Krachttraining helpt 10 kilo per maand te verbranden

10 kilo kwijt in een maand! En dan?

Gefeliciteerd, over exact een maand ben jij 10 kilo kwijt. Je hebt de genoemde drie pijlers opgevolgd, zit weer lekkerder in je vel en voelt je gezond en fit. Maar nu? Na die maand houdt het niet op. Je kunt onmogelijk terugvallen in je huidige patroon zonder dat je weer aankomt in gewicht. Dikker worden is niet wat je voor ogen hebt, waarschijnlijk.

Neem dan de onderstaande adviezen ter harte en voorkom dat je over een maand (10 kilo lichter) weer zwaarder gaat worden:

 • Kook bij voorkeur iedere maaltijd koolhydraatarm of tenminste twee per dag (gebruik de Afslank receptenbijbel voor de beste recepten van dit moment);
 • Blijf om de dag bewegen (de ene dag krachttraining of een sport, de andere dag wandelen);
 • Heb je een hekel aan krachttraining? Zoek dan een alternatief en beweeg thuis wat meer.
 • Geef richting aan je leven (een vast programma waarin ruimte is voor gezondheid zoals beweging en voeding) en voorkom dat je onderuit gaat.

Met deze tips en adviezen moet het jou lukken om in de komende maand 10 kilo lichaamsvet te verbranden en blijvend kwijt te raken.

Bewaren

Bewaren