Symptomen van diabetes type 2 in het voorstadium

5 signalen van een voorstadium van diabetes type 2

Diabetes type 2 is misschien wel de grootste sluipmoordenaar onder de welvaartsziekten. Want tegen de tijd dat je beseft dat je diabetes type 2 hebt, ben je te laat. Er wordt bij diabetes type 2 dan ook gesproken van een “voorstadium”. In dit voorstadium vertoon je al veel kenmerken van diabetes type 2, maar kun je er nog aan ontkomen door snel te handelen.

Herken jij deze 5 signalen? Dan is het aan jou om snel je leven te beteren en gezonder te gaan leven, wil je aan de grillen van suikerziekte ontsnappen…

 

Metabool syndroom betekent voorstadium

Voor we de 5 signalen met je delen, vertellen we je een en ander over het metabool syndroom.

Het metabool syndroom is hét signaal dat je diabetes type 2 aan het ontwikkelen bent. Het RIVM geeft aan dat maar liefst 25% van alle Nederlandse vrouwen tussen de 30 en 70 jaar kampen me dit syndroom. De kans is groter als je ouder bent en neemt na de overgang nog meer toe.

Je voelt je vaak nog niet ziek als je het metabool syndroom hebt. Daarom is het ook zo moeilijk te herkennen. Het metabool syndroom wordt op haar beurt gekenmerkt door een te hoge bloeddruk en een tekort aan goede cholesterol.

Een ander kenmerk kan vermoeidheid zijn. Mensen die een voorstadium van diabetes in zijn gegaan voelen zich meer moe dan anders. Wederom gaat het om een lastig te herkennen klacht, want vermoeidheid kan vele oorzaken hebben…

Zeker als diabetes in je familie voorkomt en je vermoedt het metabool syndroom te hebben, is het handig om verder te laten kijken. De 5 signalen hieronder kunnen je helpen om nog meer te bepalen of het tijd is om in te grijpen.

 

5 Signalen die zeggen dat je bezig bent diabetes 2 te krijgen

Zodra je een van deze 5 signalen ontdekt, kun je het beste een afspraak maken met de huisarts om je verder op diabetes type 2 te laten controleren.

 

1 Dikke buik

Signaal 1 betreft een dikke buik. Meer concreet, als jouw buik een omtrek heeft van meer dan 88 cm bij vrouwen en 102 cm bij mannen, is er een grotere kans dat je in een voorstadium van diabetes type 2 beland bent. Ga naar de huisarts om dit uit te laten zoeken.

 

2 Bloeddruk

Een hoge bloeddruk is sowieso reden om naar de huisarts te gaan, maar kan ook wijzen op diabetes type 2 in progress. Wanneer je bloeddruk hoger is dan 130-85 mm Hg moet je direct een afspraak maken met de huisarts om je te laten controleren op diabetes type 2.

 

3 Een laag HDL-cholesterol

Heb je een te laag goed cholesterol? Ook dan moet je als de donder naar de huisarts om te laten controleren of je diabetes hebt. Het gaat hier om een cholesterol dat bij vrouwen lager is dan 1,29 mmol/l en bij mannen lager dan 1,04 mmol/l.

Je moet van dit gezonde cholesterol juist meer hebben. (Kan verwarrend lijken, zeker gezien punt 2 op deze lijst, maar dit is nu eenmaal hoe het werkt. Lees er meer over bij de Hartstichting.)

 

4 Bloedvetgehalte

Een te hoog bloedvetgehalte (dat ligt dan hoger dan 1,7 mmol/l) kan ook duiden op het voorstadium van diabetes type 2.

 

5 Hoge bloedglucosewaarde

Tot slot laat je suikerspiegel zelf natuurlijk heel goed zien of je diabetes type 2 aan het ontwikkelen bent. Ga naar de huisarts als je 6,1 mmol/l of hoger meet (bij een nuchtere meting).

 

Ga gezonder leven

Heb je risico op diabetes type 2, omdat het in de familie voorkomt? Laat het dan snel controleren en probeer je leven te beteren nu dat nog kan. Eet veel groenten en fruit, sport en beweeg veel, stop met alcohol en probeer minder te roken. Hoe eerder je deze gezonde gewoontes eigen maakt, hoe groter de kans op succes. Want eenmaal diabetes type 2 betekent dat er geen weg meer terug is.