Hoe kun je afvallen na zwangerschap en bevalling? Dat is de vraag die jaarlijks tienduizenden vrouwen zichzelf stellen. Met succes hebben ze geboorte gegeven aan hun zoon of dochter, maar vrijwel nooit gaat een zwangerschap ongemerkt voorbij.
Vrouwen worden vaak dikker tijdens de zwangerschap, omdat ze meer honger hebben en minder kunnen bewegen. Dat is dan ook heel normaal. Maar het is logisch dat vrouwen zo snel mogelijk na de bevalling willen afvallen.
Hoe doe je dat? Wat mag en wat niet? Kortom: dit artikel gaat dieper in op afvallen na de zwangerschap en bevalling.
Dikker worden tijdens zwangerschap
Gedurende 9 maanden bouwt je lichaam energie op om de geboorte van je kind soepel te laten verlopen. Je hebt meer energie nodig en gaat vanzelf meer eten. Naarmate je buik groter wordt, kun je minder makkelijk bewegen. Het is dus niet gek dat de combinatie van meer energie en minder beweging resulteert in dikker worden.
De zwangerschapskilo’s zijn voor heel veel vrouwen herkenbaar.
Desondanks is het goed om te weten dat dit erbij hoort. Het is heel normaal dat je in de loop naar de bevalling dikker wordt. Zodra je kindje eenmaal is geboren en jij bent hersteld, kun je gaan nadenken over afvallen.
Afvallen na je zwangerschap
Het moment waarop je kunt beginnen met afvallen verschilt van vrouw tot vrouw. Maar om je een beetje te helpen, kun je volgende richtlijnen in acht nemen:
- Zorg dat je lichaam en geest hersteld zijn van de bevalling (een bevalling brengt nogal wat teweeg, zowel fysiek als mentaal);
- Bouw eerst weer wat conditie op (begin met traplopen, wandelen en fietsen);
- Zorg dat je de juiste voeding eet voor je kindje en voor jezelf (als je borstvoeding geeft is jouw voeding erg belangrijk voor je kindje).
Wanneer je het idee hebt dat je er klaar voor bent, kun je langzaam aan beginnen met afvallen.
Afvallen: hoe doe je dat na een bevalling?
Er is wel een verschil tussen iemand die zomaar gaat beginnen met afvallen, omdat hij of zij te dik is, en iemand die na een bevalling af gaat vallen. Het is dus goed om je in de volgende alinea’s te verdiepen, want daarin wordt duidelijk wat je mag doen na een bevalling om af te vallen.
Op het gebied van voeding
Voeding is essentieel als het aankomt op het gezond houden van je kleintje en voor jezelf. Voeding is dus erg belangrijk. Je moet in elk geval per dag voldoende groenten en fruit nuttigen (het Voedingscentrum schrijft 2 ons groenten en 2 stuks fruit per dag voor). Los daarvan moet je zien te voorkomen dat je teveel koolhydraten binnen krijgt. Die zorgen er namelijk voor dat je in korte tijd heel veel suikers te verwerken hebt. Een kort piekmoment, maar de rest wordt opgeslagen als lichaamsvet. Vermijd dus de volgende producten:
- Producten met een hoog gehalte suikers in de koolhydraten (dit zijn de enkelvoudige koolhydraten);
- Kant-en-klare sausjes, maaltijden enzovoorts (alles uit pakjes dat je alleen maar hoeft op te warmen of dat op basis van poeder is, is niet aan te raden);
- Pasta, rijst, brood en andere zaken op basis van granen (behalve volkoren producten kun je alles beter laten staan, want het maakt je onnodig dik en is echt niet heel erg gezond).
We hoeven waarschijnlijk niet op te merken dat alcohol in de eerste maanden ook niet een aanrader is, zeker niet als je borstvoeding geeft. Ook met het oog op afvallen is alcohol niet goed. Het zit boordevol koolhydraten en suikers en maakt je erg dik.
Wil jij weten welke recepten je het beste kunt nuttigen als je wil afvallen? Lees dan ons artikel over de Afslank receptenbijbel: het uitgebreidste en meest complete koolhydraatarme kookboek van dit moment.
Op het gebied van beweging
Beweging is een sleutelwoord als het aankomt op afvallen. Je zou kunnen stellen dat je het zonder beweging wel kan schudden om af te vallen. Afvallen begint pas wanneer je zoveel beweegt dat je automatisch energie verbrand. Dat betekent dat je aan energie meer verbrand met beweging dan je aan voeding binnen krijgt.
Eet je gezond en veel groenten en fruit? De kans is groot dat je dan makkelijker af gaat vallen door beweging.
Maar let op: beweging zo vlak na de bevalling is lang niet voor elke vrouw vanzelfsprekend. Pas dus op met te intensieve sporten. We maken onderscheid in beweging en sport. Welke vormen van beweging kun je toepassen nu je net bevallen bent?
- Probeer wat vaker de trap op en af te lopen (aangezien je je kindje regelmatig op bed moet leggen, moet verschonen etc. zal dit een kleine moeite zijn);
- Span je spiergroepen aan terwijl je loopt of zit;
- Ga lopend de boodschappen doen (een wandelingetje met de baby is wat de eerste maanden vooral je dagbesteding is).
Op het gebied van sporten
Sporten gaat verder dan bewegen. Je bent nu al zover dat je echt gaat inspannen om af te vallen. Sporten die je daarbij helpen zijn sporten waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk traint. Denk aan fitness (krachttraining), hardlopen, zwemmen en fietsen. In principe is elke vorm van sport goed om bij af te vallen, zolang je maar intensief bezig bent en je spieren echt moeten afzien. Je zal merken dat je dan in de kortste keren weer fitter en slanker bent.
Wat mag je absoluut niet doen als je wil afvallen na je bevalling?
Je zal niet de eerste vrouw zijn die na de bevalling van haar kindje te hard van stapel loopt. Te snel gaan bewegen en sporten is niet aan te raden. Want wanneer jij straks door blessures uit de roulatie bent, zal dat voor je kindje ook negatieve gevolgen hebben.
Bouw het sporten dus altijd rustig op en begin met eenvoudige beweging. Je hebt de eerste maanden na de geboorte van je kindje toch de tijd nodig om een band op te bouwen en kunt het dus best rustig aan doen.
Ook voeding is belangrijk goed aan te pakken. Ga niet snacken, teveel zout en teveel vet eten omdat je denkt dat dit nu weer mag. Als je borstvoeding geeft is je baby afhankelijk van jouw voeding voor wat het zelf binnen krijgt. Wanneer dat weinig gezonde inhoud heeft, gaat dat door op je kindje. Denk er dus aan dat je voldoende mineralen, vitaminen en ijzers binnenkrijgt!
Afvallen na zwangerschap kost tijd
We eindigen dit artikel met te zeggen dat het tijd nodig heeft om na een bevalling af te vallen. Reken er minstens 9 maanden voor. Dat is net zolang als de zwangerschap. Je zal merken dat dit in de laatste van die 9 maanden een stuk sneller gaat en dat je binnen het jaar weer op je oude gewicht (of beter nog: een lager streefgewicht) kunt zitten. Zolang je maar in het achterhoofd houdt dat je niet moet overdrijven en zeker niet te hard van stapel moet lopen. De gezondheid van je kindje hoort ten alle tijden voorop te staan.
Hulp nodig bij het afvallen? Vergeet niet ons artikel over “de Afslank receptenbijbel” te lezen. Dit boek helpt je gegarandeerd op gewicht te komen.