Je kan op deze website vaker lezen dat we geen voorstander zijn van koolhydraten. Maar we willen daarin wel een belangrijk onderscheid maken: goede en slechte koolhydraten (vanaf nu snelle en trage koolhydraten).
We zijn geen voorstander van snelle koolhydraten en zullen in dit artikel uitleggen waarop niet. Ook geven we voorbeelden van trage koolhydraten en het nut van een koolhydratentabel. Deze kan je helpen om koolhydraten die niet goed voor je zijn te mijden.
Aan het einde van dit artikel heb jij een antwoord op de volgende vragen:
- Waar zitten koolhydraten in?
- Wat zijn snelle koolhydraten?
- Wat zijn trage koolhydraten?
- Hoe helpt een koolhydratentabel?
- Hoe mijd je snelle koolhydraten?
Waar zitten koolhydraten in?
Aangezien koolhydraten, net als eiwitten en vetten, deel uitmaken van je dagelijkse energiebehoefte (in de wandelgangen ook wel “calorieën” genoemd), is het verkeerd om aan te nemen dat je helemaal geen koolhydraten moet eten. Je mag zeker wel koolhydraten, maar wel met mate. In veel voeding zitten teveel koolhydraten die we snelle koolhydraten noemen. Bijvoorbeeld in:
- Producten op basis van graan, zoals brood, pasta en koek;
- Snoepgoed, taart en banket;
- Kant-en-klare producten op basis van veel suikers;
- Zogenaamd gezonde vruchtendrankjes en sappen;
- Frisdrank en limonade, alcohol en andere drankjes.
De meeste mensen eten dagelijks veel te veel snelle koolhydraten, zonder dat ze het zelf doorhebben. Dit is de belangrijkste veroorzaker van overgewicht. Snelle koolhydraten zijn namelijk niets anders dan onnodige suikers, die je kort een energieboost geven en daarna als vet worden opgeslagen.
Snelle koolhydraten
De snelle koolhydraten (enkelvoudige koolhydraten worden ze ook wel genoemd) zijn koolhydraten die uit suikers bestaan. Ze komen voor in alle snacks die je voor korte tijd een piekmoment geven. Misschien gebruik jij ze wel als tussendoortje. Een stuk chocolade, een koekje of een snoepje, misschien een taart of een cake, een pakje sinaasappelsap of wat dan ook.
Snelle koolhydraten geven je in korte tijd heel veel suikers. Daardoor heb je het gevoel dat je energie krijgt voor tien en kun je – zoals in de Cup-a-soup reclames van vroeger – net even dat laatste uur volmaken. Maar deze tijdelijke suikers hebben maar heel kort effect. Vaak is het al na 5 minuten uitgewerkt en verlang je alleen maar naar meer. Intussen worden die suikers ook nog eens door je lijf opgeslagen als vetvoorraad. Je wordt er dus dikker van.
De meeste snelle koolhydraten worden gebruikt als smaakmiddel en manier om voeding langer houdbaar te maken. Ze maken je op den duur niet alleen dikker, maar vreten ook energie (lees: conditie en uithoudingsvermogen) en kunnen je diep ongelukkig maken.
Trage koolhydraten
Beter is het dus om snelle koolhydraten te laten staan en trage koolhydraten te nuttigen. Die trage koolhydraten zitten in natuurlijke producten, zoals groenten en fruit, zaden en noten en in vlees en vis. Je kunt hier veel meer van eten. De trage koolhydraten geven hun energie beetje bij beetje vrij, maar wel zodanig dat je er de hele dag profijt van hebt zonder dat de reserves worden opgeslagen als vet.
Trage koolhydraten zijn dus de allerbeste manier om af te vallen, energie over te houden en lekker in je vel te zitten.
Koolhydratentabel
Als je wil weten waar koolhydraten in zitten en (belangrijker nog!) hoeveel, dan kun je een koolhydratentabel raadplegen. In zo’n tabel krijg je uitgebreide informatie over allerlei vormen van voeding en snacks. Vaak wordt per 100 gram aangegeven hoeveel koolhydraten (in grammen) er in dat product zitten.
In deze koolhydratentabel staat vaak een aantal koolhydraten vermeld, waaronder ook “waarvan suikers”. Het aantal “waarvan suikers” mag je beschouwen als de snelle koolhydraten en moet je zo laag mogelijk houden.
Het aantal koolhydraten waarvan geen suikers mag je nuttigen zoveel je maar wil. Vaak zijn dit er namelijk niet zo heel veel en zo wel, dan zijn het trage koolhydraten.
Voorbeeld snelle koolhydraten
Bakje Satésaus – aan te maken met water (Vita d’or): per 100 gram zitten hier 27,5 gram koolhydraten in, waarvan maar liefst 22,6 gram suikers zijn (snelle koolhydraten). De overige 3,9 gram is dus te verwaarlozen.
Voorbeeld trage koolhydraten
Pak Quaker Oats Havermout: per 100 gram 60 gram koolhydraten, waarvan slechts 1,1 gram suikers. De overige 58,1 gram koolhydraten zijn dus trage koolhydraten.
Je kan overigens in veel producten met trage koolhydraten ook een vrij hoge dosis eiwitten aantreffen (in het geval van de havermout: 11 gram per 100 gram). Een goed teken.
Hoe helpt een koolhydratentabel?
Een koolhydratentabel helpt je dus om zicht te krijgen op de hoeveelheid koolhydraten in je voeding. Door hier kritisch naar te kijken kun je zelf het percentage snelle koolhydraten dat je per dag binnenkrijgt reduceren. Ga op zoek naar producten met weinig snelle koolhydraten en veel trage koolhydraten. Zo kun je een gevarieerde maaltijd samenstellen waarvan je zeker af zal vallen en gezonder zal worden.
Recepten op basis van weinig koolhydraten
Wil jij graag koolhydraatarme recepten koken en eten, maar wil je niet via het internet op zoek naar recepten? Wil je zeker weten dat je goede recepten in huis haalt die ook echt koolhydraatarm zijn? Dan raden we je aan eens een kijkje te nemen bij de Afslank receptenbijbel. In dit kookboek krijg je niet alleen de lekkerste recepten aangereikt, maar ook nog eens een aanzienlijke hoeveelheid prettige informatie.
Tot slot: hoe mijd je snelle koolhydraten?
In dit artikel heb je kennis genomen van snelle en trage koolhydraten en geleerd dat het verschil hem zit in de hoeveelheid suikers (snelle koolhydraten). Door het aantal snelle koolhydraten te reduceren kun je aanzienlijk afvallen en gezonder gaan leven. Maar hoe mijd je die snelle koolhydraten nu? Dat doe je het beste door koolhydraatarm te gaan koken en uit te gaan van producten in hun basis. Bijvoorbeeld als volgt:
- Geen kant-en-klare sausjes en dressings meer, maar gebruik kruiden om smaak te maken;
- Gebruik onbewerkt vlees en geen vlees uit de vriezer;
- Brood en pasta zijn niet aan te raden, mits je de volkoren variant neemt (in volkoren producten zitten veel minder snelle koolhydraten);
- Nuttig fruit en groenten in hun natuurlijke vorm en bereid ze bij voorkeur zelf;
- Pas op met tussendoortjes (hier zitten de meeste verborgen suikers in);
- Wil je het goed doen met tussendoortjes? Nuttig dan bij voorkeur noten en zaden in een onbewerkte vorm. Zijn koolhydraatarm en zitten ook nog eens boordevol eiwitten.
Kijk bij twijfel altijd kritisch naar een koolhydratentabel en bepaal aan de hand daarvan of een product of ingrediënt echt passend is binnen jouw (koolhydraatarme) gerecht.
Gebruik het meest complete koolhydraatarme kookboek van dit moment als je echt succesvol af wil vallen en gezonder wil gaan leven: de Afslank receptenbijbel (lees de review).